Match play competitie 2014

Beste wogmeersche golfers.

In de jaar vergadering hebben we gesproken over de mogelijkheid om matchplay te spelen. Nu is het zo dat matchplay eigenlijk een soort afvalwedstrijd is waarbij de beste van twee (spelers of team) door gaat naar de volgende ronde.

Nu wil ik dat wel opzetten als daar behoefte aan is. Tijdens de jaarvergadering was daar een verdeelde mening over.

De opzet is simpel.

Ieder die mee wil doen dient zich op te geven waarna we een pool aanmaken.

Stel we hebben 16 deelnemers dan zijn er 4 rondes nodig om een kampioen te bepalen en bij 17-32 5 rondes.

Elke ronde vallen er spelers af tot er twee overblijven. De laatste wedstrijd van het seizoen wordt die flight voor de wedstrijd uit in het veld gestuurd om de kampioen te bepalen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Na inschrijving maken we de pool.

Vervolgens moet je dan samen met je opponent de datum en baan prikken waar de wedstrijd wordt gespeeld. De wedstrijd dient voor een datum die in het schema staat plaats te vinden. Dit staat verder los van de andere wedstrijden.

Na de wedstrijd geef je de uitslag door aan ons en vullen we die in op de site.

Na de eerste ronde wordt er ook een tweede gestart met alle mensen die de eerste ronde uitvielen. Je doet dus minimaal twee maal een matchplay!

De inschrijving staat nu open door middel van een mail aan c.vanderhart@quicknet.nl

Naast de eventuele greenfee die in sommige gevallen moet worden betaald zijn er geen kosten verbonden.

Overigens proberen we voor diegenen die geen mogelijkheid hebben via de nodige sponsors aan greenfee kaarten te komen. Elsenga zet daartoe de mogelijkheid open om op de Haarlemmermeersche te spelen.

 

Het wedstrijdregelement.

Voor de datum op de site dient men de wedstrijd te spelen op een 18 holes wedstrijd golfbaan. (Dus geen par3 baan of bijv de Vlietlanden)

Spelvorm is matchplay met 7/8 handicap verrekening.

Dit gaat als volgt. Aan de hand van de hcp wordt de playing handicap bepaald. Dit gaat * 7/8 en wordt afgerond tot 0,5 = 0  –  0,5 en hoger = 1

Het verschil in handicap is het aantal slagen dat de hoogste hcp extra mee krijgt te verrekenen op de holes met de laagste index.

Voorbeeld.

Speler a heeft hcp 16,5 wat betekend playing 18. 18*7/8 = 15,75 dit wordt 16.

Speler b heeft 28,3 wat betekend playing 30. 30*7/8 = 26,25 dit wordt 26.

Speler b krijgt 10 slagen mee te verekenen op de holes met stroke index 1 t/m 10 waar hij op elke hole een slag meer krijgt.

Bij een hole met stroke 1-10 in dit geval;

speelt a 4 slagen en b 5 dan is deze gehalved.

a 4 slagen en b 4 slagen dan wint b de hole.

a 3 slagen en b 5 slagen dan wint a de hole.

De overige holes met index 11 t/m 18 hebben geen voordelen, dus allebei hetzelfde aantal slagen dan is de hole gedeeld en wint diegene met de minste slagen de hole.

In matchplay zijn er ruime mogelijkheden om slagen of zelfs holes te geven. Doe dit niet te snel je opponent kan ook een fout maken!

De wedstrijd is afgelopen nadat een van de spelers heeft gewonnen.

Dit kan in theorie dus op hole 10 zijn als een van de spelers alle holes heeft gewonnen (uitslag is dan 8 om 10).

Heeft men na 18 holes een gelijke stand dan moet er winst worden geforceerd.

Daar we de baan niet meer in mogen moet in die gevallen op de putting green de winst worden geforceerd, dmv putten vanaf een afstand van ca 10mtr totdat een van de spelers de ander heeft verslagen (uitslag is dan 0 om 0 winst voor ……).

Per direct mailt de winnaar de uitslag door onder vermelding van de score  bijvoorbeeld 3 om 4, dit betekent nog drie holes te gaan doch 4 punten voor (de wedstrijd is dus beslist op hole 15 maar je golft nog wel even gezellig door naar hole 18 zonder dat dit voor de uitslag van belang is).

Eind maart sluit de inschrijving.

Doe mee en hou de site in de gaten! Schrijf je in via c.vanderhart@quicknet.nl